Smarthuset blir virkelig smart når alle praktiske funksjoner kan samles i ett felles system.
Det er hovedpoenget med ABB´s integrerte smarthus-system free@home. På denne plattformen kan du styre alt fra boligens musikkanlegg til persienner, markiser, alarmanlegg og lys fra mobilen, ipaden, eller med stemmestyring. Systemet kommuniserer med utstyr fra andre leverandører og lar deg samle et utall av praktiske funksjoner.
Systemet er blitt utprøvd og forbedret gjennom fem-seks år. Ny, sensorbasert trådløs elektronikk har forbedret systemet og gitt nye muligheter for styring.
For Anders Birkeland-Pettersen i ABB, handler smarthus om to ting; mer komfort og økt trygghet i eget hjem. Smart styring må forenkle hverdagens rutiner, overvåke elektrisk utstyr og hjelpe huseier å passe på at alt er i orden i boligen.
— Et godt eksempel kan være funksjonene som setter boligen i godnattmodus, jobb- eller feriemodus. Ved å forhåndsprogrammere innstillinger for lys, varme, alarm og kontrollfunksjoner for brann og vannlekkasje, kan du sette boligen i dvale med et enkelt tastetrykk når du legger deg eller forlater huset, sier Birkeland Pettersen.
Denne funksjonen kan automatiseres med geo-funksjon som registrerer når du forlater huset og iverksetter de ønskede innstillingene.
Styrer musikk og lys
Smarthus-systemet Free@home bygges ut med de funksjoner man ønsker seg. Det kan installeres i utvalgte rom eller i hele boligen. Ønsker du kontroll over musikken, kan du kople det opp med et lydanlegg fra Sonos og programmere inn hvilken musikk du vil våkne opp til om morgenen. Har du Philips RGB-belysning koplet opp, kan du justere fargetonen på lyset i soverom og stue med et tastetrykk. Romantikk eller leselys? Valget er ditt.
Du kan også automatisere styring av persienner og markise, slik at persiennene går ned når sola begynner å skinne og markisen på terrassen går inn når vinden blir for sterk.
Sikkerhet er viktig
Birkeland-Pettersen sier at sikkerhetsfunksjoner er etterspurt av mange huseiere.
Secure@home er et alarmsystem med trådløse detektorer på dører og vinduer og bevegelsessensorer i rom. Man kan også kople på sensor på vanninntak som varsler ved eventuell vannlekkasje.
Med Porttelefon-integrasjon kan du sjekke hvem som ringer på dørklokken din via mobiltelefonen eller en skjerm i boligen. Du kan til og med åpne døra for dem via mobilen, om du ikke er hjemme. Perfekt når du er på jobb og skal låse inn håndverkeren, ikke sant?
De som ønsker seg ekstra sikkerhet, kan installere skallsikring på boligen. Det består av magnetkontakter og sensorer som registrerer bevegelser langs husveggen.
— Styrken med free@home er fleksibiliteten og de mange mulighetene til å integrere nye funksjoner, sier Birkeland-Pettersen.